Het overkomt elke schrijver wel eens: het onderwerp staat vast, je hebt zin om te schrijven, maar je weet niet hoe je moet beginnen. Hier vijf tips om makkelijker te beginnen met het schrijven van een tekst.
Tip 1: Stel het beginnen uit
Efficiënte schrijvers besteden veertig procent van hun totale schrijftijd aan de voorbereiding op het schrijfproces. Of preciezer: aan het nadenken over de inhoud en de vorm van de te schrijven tekst.
Voorbereiden kan uiteenlopende vormen aannemen: uit je raam staren, kladjes schrijven, met anderen kletsen, nadenken op de fiets, of wat struinen in je boekenkast.
Tijdens die activiteiten gaat het denken gewoon door. Het kan enige tijd duren voordat je precies weet wat je wil schrijven. Dat hoort bij schrijven.
Tip 2: Je kunt het uitstellen ook gestructureerder aanpakken
Om het voorbereiden wat systematischer aan te pakken, zou je een meta-analyse kunnen doen.
Zo’n meta-analyse kost tijd maar heeft een groot voordeel: het richt je gedachten op het hoofdonderwerp en dat maakt het schrijven straks veel makkelijker. Wees niet te snel tevreden!
Een uitgebreidere versie van de meta-analyse vind je in deze waaier.
Tip 3: Denk na over het genre
Stel het genre, bij wijze van gedachte-experiment, ter discussie: moet je wel een artikel, boek, webtekst, nota, column, weet-ik-veel schrijven over dit onderwerp? Is een andere vorm niet veel beter?
Tijdens dit proces kunnen je schrijfplannen sneuvelen: het kan blijken dat een filmpje effectiever is, of dat een workshop beter aansluit bij je doelen. Geeft niets: het scheelt hopen schrijfwerk.
Als je je zeker voelt over het genre, denk dan na over een structuur. Verzin eens drie verschillende structuren en pas die toe op je onderwerp. Voor een kort artikel kun je denken aan: een lijstartikel (zoals dit); een thematische structuur; een chronologische opbouw. Er zijn echter nog meer, en ook complexere structuren te verzinnen!
Je kunt ook eens drie verschillende teksten van andere schrijvers zoeken en bekijken hoe de structuur van hun teksten bij de jouwe zouden uitpakken. Ook hier weer: neem de tijd, hak niet te snel knopen door. Vertrouw op het experiment: dat zal je verder brengen.
Tip 4: Begin bij het eind
Veel schrijvers kunnen wel een vraag of een probleemstelling verzinnen, maar weten niet welk antwoord ze erop willen geven. Daarom deze tip: begin eens bij het eind.
Als je eerst de conclusie schrijft, dan wordt het gemakkelijker om de rest te schrijven. En, wie weet, besluit je wel om het definitieve artikel te laten beginnen met die conclusie! Dat kán, maar hoeft niet. Proberen!
Tip 5: Houd op tijd op met voorbereiden
Eindeloos uitstellen heeft geen zin. Op een gegeven moment is het tijd om knopen door te hakken: over het genre, de structuur en de inhoud. Dan moet je besluiten: nu ga ik een eerste versie schrijven.
Schuif hiervoor alles wat je hiervoor geschreven hebt aan de kant en begin opnieuw, op een lege pagina. Belangrijk is nu dat je de eerste versie vrij vlot in één keer schrijft, zonder je te bekommeren om stijl en spelling.
Houd de structuur daarbij wel enigszins in de gaten. In een later stadium kun je die vlot geschreven tekst dan gaan fijnslijpen. Eerst genieten van het feit je de grootste drempel, het beginnen, hebt genomen!
(Overigens: wil je onderzoeken of je een notoire uitsteller bent, als schrijver? Bekijk dan deze schrijversmeter. Hier vind je ook tips om je schrijven efficiënter aan te pakken.)